Comunicat conjunt AEB i EAB: no a les retallades a la salut pública!!

Des de l'EAB us volem fer extensiu aquest comunicat que hem elaborat conjuntament amb els i les companyes de l'Alternativa d'Esquerres per Badia, arrel de l'anunci fet per la Generalitat de tancar el servei d'urgències de 24 hores, restringint-lo a un servei de 8 del matí a 8 del vespre, un servei públic intermunicipal que en comptes de reforçar-se es precaritza encara més, augmentant encara més els dèficits que en matèria de salut patim a la comarca.

L’Alternativa d’Esquerres per Badia (AEB) i l’Esquerra Alternativa per Barberà (EAB) volen informar a la població que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha decidit que a partir del 18 de juliol, el Centre d’Atenció Primària de Badia del Vallès, deixi de prestar el servei d’urgències de 24 hores a les poblacions de Badia i Barberà, passant a ser el nou horari de 8 del matí a 8 del vespre. Preveuen derivar les persones amb alguna urgència mèdica als centres sanitaris CUAP Ripollet, CUAP Sant Fèlix i a l’hospital de Sabadell, Parc Taulí. Pel que fa al servei d’ambulàncies, dels dos vehicles amb base a Badia (la de Badia i la de Barberà) volen que una passi a donar servei de 5 del matí a 10 de la nit i l’altre quedi com està, les 24 hores. Això tenint present que el tancament de 4 sales a l’hospital de Sabadell alenteix l’atenció als pacients que porten les ambulàncies, fent que quedin retingudes allà més temps.

L’efecte negatiu d’aquestes reduccions no serà només per als veïns de Badia i Barberà si no que serà força ampli en els centres que romandran oberts donat que hauran d’absorbir els pacients d’altres quatre serveis d’urgències que també tancaran al Vallès Occidental Est, passant de 7 serveis a 2. Tot això comportarà una gran afluència de ciutadans al Taulí, amb el conseqüent col·lapse i risc de conseqüències greus per a les persones que necessitin assistència mèdica urgent. Tot això per unes poblacions que no disposen de transport públic en horari nocturn.

L’AEB i l’EAB consideren que aquestes mesures atenten contra la qualitat del servei públic d’assistència primària i adverteixen que generarà moltes molèsties als usuaris que s’hauran de desplaçar fora del seu barri o municipi, amb el més que probable increment de demanda sobre l’Hospital Taulí. Creiem, a més, que aquestes retallades, aplicades en període vacacional i un cop passades les eleccions municipals, s’emmarquen en un ampli procés de progressiva privatització del servei de salut a Catalunya, al capdavant del qual, el govern de Convergència i Unió ha situat, i no per casualitat, al Dr. Boi Ruiz i Garcia que fi ns al moment era president de la patronal del sector sanitari concertat i que anteriorment havia estat director general de La Unió Catalana d’Hospitals.

Com en altres retallades de serveis i drets que estem patint s’executen amb l’excusa de la crisi econòmica i amb la coartada que no hi ha més remei que estrènyer el cinturó si en volem sortir. Una crisi generada a base d’estratosfèrics guanys econòmics d’uns quants i que ara volen que paguem entre tots.

Davant aquesta situació l’AEB i l’EAB creiem que cal aclarir, com ho fa el Manifest per una Nova Cultura de la Salut, que:

• No és cert que gastem massa en salut ni en sanitat (a Catalunya s’inverteixen menys recursos públics que a Espanya i la Unió Europea)
• Amb el que s’ inverteix tenim un sistema públic de salut molt efi cient i que volem preservar, conservar, millorar i defensar.
• La salut no és un negoci ni una mercaderia.
Els serveis públics com la sanitat no són “gratuïts”, ja que ja els hem pre-pagat amb el nostre treball i els nostres impostos. No acceptem, doncs, co-pagar un servei públic, perquè això fora re-pagar.
• La sanitat pot ser pública (dret social), o privada (negoci i mercat), però la salut sempre és pública. El que diuen sistema de col•laboració públic-privat consisteix a desviar diners i recursos públics a beneficis privats.
• Les persones malaltes que requereixen atenció sanitària no es poden discriminar per papers ni per procedències. Els bacteris ataquen persones més fràgils i menys protegides, no a regulars o irregulars.
• Si calen recursos per la salut, que controlin els paradisos fi scals, el mercat negre i el frau fiscal, i que gravin les Transaccions financeres internacionals i augmentin els impostos als més rics.
• Els serveis públics han de ser prioritaris i han de quedar preservats de la mercantilització, del negoci i de les retallades pressupostàries.
Les inversions socials i les polítiques publiques tenen sempre un impacte en termes de salut.
• L’equitat en salut és la millor manera de mesurar la justícia social.

Per tots aquests motius l’AEB i l’EAB volen manifestar el seu rebuig a aquestes mesures que van en contra de la qualitat de la sanitat pública. Demanem al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que reconsideri aquestes decisions, al mateix temps que demanem a la resta d’institucions públiques locals i comarcals que també ho demanin per fer veure al govern de la Generalitat els greus perjudicis que suposen les retallades per a la població que representen.

Per últim fem una crida a tots els partits polítics, sindicats, entitats i sobretot a la ciutadania en general a refusar les retallades concentrant-se davant del CAP de Badia el proper dia 18 de juliol a les 19 h. i donant suport suport a totes les mobilitzacions que es convoquin des de qualsevol sector de la població civil en defensa dels serveis públics.

Alternativa d'Esquerres per Badia i Esquerra Alternativa per Barberà
Comunicat conjunt AEB i EAB: no a les retallades a la salut pública!! Comunicat conjunt AEB i EAB: no a les retallades a la salut pública!! Reviewed by Esquerra Alternativa per Barberà - Candidatura d'Unitat Popular on 17:54:00 Rating: 5

Cap comentari:

Sora Templates